posted of watching someone if you do not know her temperament. do not judge a person as you evaluate a tree that they could produce a leaves or not. Allah is Just, He is more aware of everything..

Saturday, 24 August 2013

resepi apam polkadot dot dot

assalamualaikum.. today i wanna share you on how to make apam polkadot..

eheh. bajet chef wan je. chef wan pon cakap melayu. oh btw, lama ek tak nampak chef wan? further studies ke?

***cut the crap plishhhh***

secara tiba-tiba je mak suruh aku masak something for the kids yang nak datang marhaban. rombongan sekolah rendah katekauuu. kalau rombongan meminang tak adenya nak masak apam polkadot. aku masak spaghetti dengan sambal belacan. Italian Malaysianaaa. tu pon kalau dapat mak mentua from itali laaa. jadahnye kau niee -.-

memandangkan kids sekarang judge the food by its looks, aku buat apam polkadot je lah. aku mestilah nak buat hidangan yang mudah dan sesimple je. sesiapa yang suka bajet-bajet diri kreatif boleh la try. sebab bukan dot dot je ko boleh lukis.. nak lukis muka Gu Jun Pyo pon boleh.

resepi ni aku tak hengat dari blog siapa.

BAHAN-BAHAN

  • 3 biji telur dari peti sejuk 
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan susu cair (apa brand pon, no prob)
  • 3 sudu baking powder
  • 1 sudu ovalette (kalau tak tahu, google)
  • 1 sudu esen vanilla
  • pewarna (nak warna ijau taik lembu pon tade hal)
  •  filling (coklat/blueberry/strawberry/kaya/nutella dsb)  
filling tu kalau tak letak pon tak de orang nak marah. ikot tekak sdn.bhd lah ye

CARA-CARA

Masukkan telur, gula dan ovalette dalam mixer. lepastu putar dengan kelajuan maximum sampai dia jadi putih gebu-gebu gitu

Then cuah je semua bahan yang lain except pewarna dengan filling. putar la gerudi tu sampai kau rasa puas hati.

Dah puas hati, bahagikan kepada beberapa bahagian. masukkan pewarna yang hengko nak guna.
(kalau ada 100 warna, kau bahagi lah 100 mangkuk)

masukkan setiap adunan yang diwarnakan tadi dalam piping bag ( 1 warna 1 piping bag ok).

Masukkan papercup dalam loyang khusus untuk papercup/mangkuk yang lebih kurang sama saiz dengan papercup tu. aku first time buat excited sampai lupa nak masuk dalam cawan, hamekkaw bersimpang siur adunan aku dalam papercup tuu.


 camni la lebih kurang. gambar ehsan google..

Picitkan adunan ke dalam papercup. tapi jangan sampai penuh, separuh is better. masukkan filling (kalau nak letak la) picit lagi adunan yang sama sampai penuh. La ni hang boleh la bikin corak ikut kreativiti masing-masing..

Dah siap tu, kukuslah dengan api sederhana dalam 10-15 minit dan saksikan hasilnya. gud luck! =)


 aku buat stroberi dgn dot-dot je. sebab aku buat angrybird tak jadi. huhu sebab takde kaler hitam, aku guna coklat. bukan pewarna coklat. memang coklat. lepastu bila kukus, dia cair la dah tak jadi muka angry bird. haruuu

p/s: sebenarnya tak terniat pon nak share resepi kat blog. sebab tu gambar seketul ajee. kbye

No comments:

Post a Comment