posted of watching someone if you do not know her temperament. do not judge a person as you evaluate a tree that they could produce a leaves or not. Allah is Just, He is more aware of everything..

Wednesday, 19 June 2013

the expect and the truth

kadang-kadang benda yang kita sangka tu salah. yang kita tak sangka itulah perkara yang sebenarnya.
itulah kehidupan. (cewah,2013)

kat dunia ni berapa ketul manusia je yang kita kenal? mengikut hukum matematik, nisbahnya 1:10 bagi yang suka bersosial. kemungkinan nisbah bagi yang anti sosial ialah 1/2:10 atau mungkin 1/6:10. tak kisah lah. bukan masuk exam.

tetiba lost idea pulak nak taip apa.. ( 5 minit)

umumnya bila kita jumpa strangers ni mulalah kita guna judge and assume's method. kadang kadang kita ingat dia lebih tua tapi kenyataannya dia sebaya atau lebih muda. kadang kadang kita ingat dia muda tapi sebetulnya dia lebih tua dari kita. sebab tu orang kata apearance melambangkan personaliti. tapi nak buat camana kalau dah dia memang nampak tua / tampak muda dari umur nya. tak boleh nak salahkan sesiapa.

pernah dengar dont judge the food by its colour?
pernah dengar dont judge the day by its weather?
pernah dengar dont judge the book by its cover?

walaupun idiom ni nampak berbeda, tapi membawa maksud yang sama.
sebab tu cikgu cakap kalau tak tahu tanya.



No comments:

Post a Comment