posted of watching someone if you do not know her temperament. do not judge a person as you evaluate a tree that they could produce a leaves or not. Allah is Just, He is more aware of everything..

Tuesday, 25 June 2013

human being

i study human brain. profesional and unprofessionally. eheh
makin banyak aku observe, makin banyak aku kaji, makin banyak yang aku tak faham tentang perangai manusia ni.

contoh yang paling aku tak faham:

A: nah duit yang aku pinjam hari tu (sambil hulur not RM1)
B: eh tak pe lah aku belanja
A: eh takpe aku bayar
B: takpe, aku blnja. singgit je pon
A: takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe aku bayar
B: takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe takpe (sampai esok pagi)

brapa banyak takpe daaaa.

Wednesday, 19 June 2013

the expect and the truth

kadang-kadang benda yang kita sangka tu salah. yang kita tak sangka itulah perkara yang sebenarnya.
itulah kehidupan. (cewah,2013)

kat dunia ni berapa ketul manusia je yang kita kenal? mengikut hukum matematik, nisbahnya 1:10 bagi yang suka bersosial. kemungkinan nisbah bagi yang anti sosial ialah 1/2:10 atau mungkin 1/6:10. tak kisah lah. bukan masuk exam.

tetiba lost idea pulak nak taip apa.. ( 5 minit)

umumnya bila kita jumpa strangers ni mulalah kita guna judge and assume's method. kadang kadang kita ingat dia lebih tua tapi kenyataannya dia sebaya atau lebih muda. kadang kadang kita ingat dia muda tapi sebetulnya dia lebih tua dari kita. sebab tu orang kata apearance melambangkan personaliti. tapi nak buat camana kalau dah dia memang nampak tua / tampak muda dari umur nya. tak boleh nak salahkan sesiapa.

pernah dengar dont judge the food by its colour?
pernah dengar dont judge the day by its weather?
pernah dengar dont judge the book by its cover?

walaupun idiom ni nampak berbeda, tapi membawa maksud yang sama.
sebab tu cikgu cakap kalau tak tahu tanya.



Friday, 14 June 2013

a thought

acapkali terfikir.
 kalau aku mati, ape je kebajikan yang aku buat kat dunia ni?
cukup ke tak ?
kalau neraca timbang kejahatan lebih berat dari kebajikan macam mana?
lepas tu aku akan ditempatkan kat mana?

a) syurga
b)neraka
c) di tengah tengah syurga dan neraka

you choose.
 life kat sana is depend how you are now. setelah menggunakan konsep KUBADATATO (kurungan, bahagi, darab, tambah, tolak) pun aku masih tak dapat kenalpasti amalan baik aku apa. entahkan ada entahkan tidak. yang peliknya, amalan jahat aku ingat pulak. nampak sangat buat jahat berkoyan koyan, sebab tu la ingat. astaghfirullahalazim

appreciate your life.

memikirkannya je pon boleh stimulate tears. kalau betul betul harinya macam mana ye?

life-times-tough

When I was little, I always wanted to grow older, working, driving my own car , to live a dream.

How naive.

Life can be tough on people and sometimes it cracks you up. It will be harder when the crack kicks in little by little, inch by inch, spreading you into bits and pieces, all in tiny blocks of pain.

life can be cruel.

deep.