posted of watching someone if you do not know her temperament. do not judge a person as you evaluate a tree that they could produce a leaves or not. Allah is Just, He is more aware of everything..

Friday, 17 May 2013

wake up and get sweat

perempuan sekarang asyik nak kurus. sindrom nak kurus. kalau boleh nak kurus kalau boleh sampai tinggal tulang rangka.sindrom nak kurus ni contiguous. contohnya bila someone cakap dia dah gemuk kepada kawannya, automatik kawan dia juga akan merasa dirinya gemuk. maka sindrom ini akan berjangkit dan merebak hampir ke seluruh populasi tersebut. sindrom nak kurus ni dah macam viral HIV yang spread quickly.

dan hampir kesemua perempuan di seluruh Malaysia sedang hebat memperkatakan tentang sindrom ini. baik di laman facebook, twitter, blog, instagram dan sebagainya. tak tahu lah pulak apa khabarnya di friendster, myuspace dan tagged. produk-produk or jamu-jamu obat kurus semakin berleluasa. rasanya dah boleh jump to conclusion kot..

ironinya, aku juga seorang perempuan. huhu

puas sudah aku cakap aku kurus. nak sedapkan hati punya fasal. hari-hari nak sedapkan hati sendiri lama-lama dia rasa tertipu juga.

kaji punya kaji, aku rasa aku dah lama gila tak excercise. aku ni boleh la dikategorikan dalam golangan pemalas nauzubillahi min zalik kalau bab bab bersukan ni. nak nampak aku lari setempat pon payah, lagi lah berjogging. aku rasa majoritinya perempuan dalam kelompok ini. sebab aku tengok budak lelaki suka gila kuasa infiniti kalau bab sukan. kelas tak datang tapi boleh pulak terpacak kat padang pukul 4. bayangkanlah.

ada gene semangat kesukanan ke dalam chromosome Y tu?

aku tak percaya pon herbalife ke teh orang kampung ke london weight management ke. kalau ko amek  obat kurus ni, tapi makan aci redah plus tak excercise tak kurus kurus jugak.

jadi aku melancarkan program wake up and get sweat untuk diri sendiri. lepas subuh, aku nak jogging. itu yang aku niat hari-hari.

tapi aku rasa aku dah boleh terjun lombong. sebab aci niat hari-hari tapi perlaksanaannye tak ada. kalau ikut cara aku bolehlah kurus tapi dalam mimpi.

dah, itu je nak bebel. kbye!



Wednesday, 15 May 2013

interpersonal crisis

amboi kemain tajuk!

memandangkan blog aku ni takde orang baca, so here i'll spill and throw my feels out. kalau ada orang terbaca entri aku yang ni, buat-buat je la macam tgak baca and please... do not leave any comment okay? so i'll assume that none of you read this. aher aher aher. gaya dah macam sulit lagi menyulitkan aje..

i hate leisure time. seriously aku bukan jenis yang suka duduk duduk, wasting time, nothing to do. aku pilih hidup yang sibuk.more sibuk, more better. sebab kalau aku tak sibuk, aku akan berfikir. sampai overthink. sampai sakit kepala mungkin sebab neuron kat limbic system dah bersimpul mati. macam sekarang.

ada satu hari abah bukak cerita pasal kahwin. dalam hari yang sama someone asked about my bf, my partnership, my man soon to be and i called it whateverr. my friends pon dah start buat macam macam hipotesis about me.dan dalam hari yang sama juga i finished my novel written by hlovate. macam tak tau, karya hlovate ni la pemangkin untuk aku berfikir sampai berselirat medulla oblongata aku. her novels is totally different from novel cinta yang lain. its more to knowledge, sense of motivation, and its about life.

 i push my brain to think hard.

i'm 20. (even baru 19 tahun 5 bulan, tapi kalau based on year i'm 20). i've reached my growing up phase.tipu la kalau cakap aku tak pernah fikir about relationship. tapi biasanya aku anggap macam angin lalu je.

i have no experiences in this love-relationship thingy. aku tak pernah rasa macam mana rasanya bercinta, putus cinta or whatever. i have a lot of boy-friends. i used a platonic relationship. tapi kalau mamat tu dah masuk zon cinta dengan aku, i hate him automatically. dunno why. pada aku man are good to be friend not to be trust in relationship. rasa macam dah tak boleh nak ubah fahaman tu.

nak cakap sayang, rindu dengan member sendiri pun aku dah rasa ngilu. tragiknye, dekat mak sendiri pon. aku bukan jenis yang suka cakap bab perasaan macam some people pung pang pung pang cerita macam turun naik harga minyak. farahin-cinta-sayang-rindu memang tak boleh letak satu baris. alergik tahap apa entah.

am i not into a relationship coz afraid for losing?.. tak tahu
am i not in love coz i afraid to fall? (bunyi macam same meaning)... tak tahu
am i philophobia?... tak tau
am i gamophobia?.... erk

i dont know. i dont know who should i trust. i dont know who should i love. i dont know. but, still. i'm normal. mungkin Allah jagakan hati aku until i found him (dunno who). well, Allah is the Greatest.

people, please not ask me about this. i cant brain this. its ain't easy as ABC. it is complex lebih complex dari stucture DNA. i hope this will be the first and last i think.

aku sekarang ni dalam usaha menyibukkan diri. kemas rumah, baking. nasib baik aku tak ubah almari baju jadi transformers.

after all, i find a solace and peace. alhamdulillah

footnote: philophobia-takut bercinta/jatuh cinta
              gamophobia-takut kahwin






Saturday, 11 May 2013

surat cinta untuk ibu

oh mum,

you are in my heart,

you are,
the one which has a big dream,
wanna be a perfect wife, a perfect mother,
wanna see her children to be successful,
di dunia dan akhirat.

thanks for everything,
the things you complete me,
the happiness we share,
the matter we argue,

i know,
born and rise me wasn't easy,
i'm stubborn like hell,
i'm vain,
i'm not a perfect daughter,
but still,
you stand by my side, being there, love me, care for me,

you're a rainbow,
even there is no rain,
because you're in my heart,
happy mothers day.

you 're a great mum and i love you everyday. may Allah bless your life, mum

footnote: update sendiri, rasa sedih sendiri. hehe

me=houswife, housewife=me?


i'm busylady now, dont you know? being housewife ain't easy. definitely not!

now i'm realize that there is a thing which more difficult than c++. being a housewife.
adeke c++ disamakan dengan housewife. haruu la farahin

dah 2 minggu aku bermastautin di rumah lepas habis matrikulasi hari tu. of course lah aku jadi orang gaji yang tak diberi wang saguhati a.k.a wang elaun. sebelum menyambut seruan nak ambil lesen jangan harap aku nak buat part time kat luar. free je semalam kena gelak. umur 20 tapi still tak reti drive.walaupun aku tak rasa sekelumit pon yang kelakar. buat sakit hati je.

ok cut the craps

ingat senang ke buat kerja kerja housewife ni? sampai nak terpatah tulang rusuk kiri oi. isy, janganlah patah. kang tak jumpa pulak pemiliknya. ex-collegemates aku yang sibuk memantapkan skill-skill housewife to be pon cakap penat jugak. kiranya teori aku yang housewife-ing thingy ni memenatkan memang boleh diterima pakai la ek!

sementara aku ada kat rumah ni aku lah yang ambil alih tugas mak. hampir sepenuhnya. yelah, bila lagi nak berbakti. sementara banyak masa terluang ni aku tolong la apa yang patut. kira baik la jugak aku ni. MUAHAHHA

everyday. same routine.
  • kemas bilik, kemas ruang tamu, kemas ruang tengah 1, kemas ruang tengah 2, kemas bilik abg dengan mursyid, kemas surau, kemas bilik along, kemas bilik uda, krmas bilik mak
  • kemas dapur. basuh pinggan. buang sampah. kemas la apa apa yang patut kat dapur
  • sental toilet (toilet ade 2) basuh kain. sidai kain.
  • kemas berandar depan, tepi, belakang
  • lipat kain. (hazabnye melipat baju kids yang bermacam macam design)
  • mop lantai
  • iron baju sekolah adik
bonus
  • mempersiapkan barang barang uda nak ke matrikulasi (while she still in PLKN. sebab day dia habis PLKN terus gerak pergi matrik. one way)
  • kemas buku buku. asingkan mana yang tak guna (since uda baru habis SPM, aku habis matrik, buku buku dip along yang dah lama tak terkemas)
 aku kemas pagi, petang dah bersepah. paling menguji kesabaran aku. dapatlah kita rumuskan bahawa this houswife-ing thingy juga menerapkan nilai nilai murni yang tinggi.

apelah dosa aku mendapat adik adik yang superb nakalnyee. dah la buat sepah, melawan pulak tu bila aku suruh kemas. sekali pakej dia panggil aku kakak singa. eeee degilnya masyaallah.


p/s: i dunno that this housewife-ing thingy can be tiring aaaaa T.T

.

Tuesday, 7 May 2013

pasar

tempat yang sesak
tempat orang orang kebanyakan berkumpul

salah satu tempat orang berpeluang berbelanja dengan murah.
salah satu tempat penjual dan pembeli melakukan aktiviti tawar menawar.

tak kira lah ape jenis pasar sekalipun. pasar malam, pasar siang, pasar tani, pasar isnin, selasa, rabu,khamis,jumaat, ia tetap akan dipanggil pasar. pasaraya tu tak masuk forum hari ini ok =)

aku juga orang kebanyakan. rakyat biasa, golongan sederhana yang biasa menjejakkan kaki ke pasar. aku tak pernah jijik walaupun berlecak, hanyir, busuk sekalipun. tapi, kalau ada lopak ye elak. jangan aci redah je

perkara yang paling aku suka sangat berkaitan dengan pasar ni ialah kegigihan seorang perniaga untuk mencari rezeki. untuk mencari sesuap nasi. mungkin. aku kagum dengan kegigihan mereka. berpanas berhujan tetap tidak berganjak dari gerai mereka. aku juga terfikir "bagaimana kalau barang jualan mereka tidak laku? atau tidak menguntungkan? atau malah kebarangkalian ianya merugikan? "

dipendekkan cerita, aku ke pahang beberapa hari yang lalu. singgah sebentar di pasar taktahunamanya. cuma yang aku pasti ianya di muadzam. selaras dengan sikapku yang observant, suka memerhatikan manusia akhirnya menemukan aku dengan dua orang anak kecil yang menjual belon gas berbagai bentuk. gigihnya anak kecil dalam lingkungan darjah 4 itu melayan pelanggannya.. manakala si kecil dalam 6 tahun cekal menemani abangnya. kornea mata aku tercari cari kelibat ibunya. tak pun bapanya. namun tak berjumpa.

lalu aku simpulkan yang memang  mereka berdua yang menjadi 'tauke' kedai belon gas itu. gigih dan tabahnya hatimu, adikku. kecik kecik dah berpengalaman bekerja. aku dulu kecik kecik masih main pondok-pondok, kawen kawen, panjat pokok sana sini, main berudu tepi longkang dan banyak lagi perkara yang tak berfaedah, hehehe

tak tahu nak hurai macam mana, yang penting aku sangat kagum dengan mereka...

Thursday, 2 May 2013

a quote to laugh

i'm on facebook. scrolling scrolling until i found this

kalau lelaki handsome lalu, girls akan cakap "tu dia tu dia pakwe aku datang dah" tapi kalau lelaki tak handsome lalu "tu ah pakwe ko dah sampai".. -anonymous

HAHAHAHA i laugh like perempuan gila kut. hilang sudah kesopanan dan kesusilaan yang selama ni aku jaga. ahakz!

sebab memang kena tepat muka sendiri. tapi tu zaman dulu lah. sekarang ni dah buka hati buka minda. sedar dah orang handsome bukan segala-galanya. handsome tapi perangai hampeh baik tak payah. apa yang terpenting sekali ialah hati budi. cewahhh. tapi kalau dapat yang berhati baik plus muka iras iras zayn malik, tu kira bonus la. aher aher.

am i right, pretty young lady? =)

i wish i have...



a twin =')
really wish to have. freaking want to have. uhukuhuk

and it should be brother. yeah brother. mungkin sebab aku kepingin sangat nak ada abang kut. haruu...

best kot. nanti mesti dia protect aku. aku pon mesti sayang dia. eheh mimpi la kau farahin!
 k sambung angan,

 masuk fasa napkin sesama..

 masuk zaman pakai baju terbalik sesama. tak kira lagi berebut botol susu. hehe.

masuk zaman tadika sesama..

masuk zaman patah gigi depan sesama...

 masuk zaman sekolah rendah sesama.

masuk zaman sekolah menengah sesama..

masuk matrik sesama..masuk universiti sesama...

masuk zaman rumahtangga sesama. eh?


 memang tak berkembang otak semua benda nak dibuat bersama.. tapi best ape..

hantu gemok

aku tak berapa gemar dan kurang minat dan kadang-kadang memang tak ada minat langsung  tengok cerita hantu. Cerita hantu ni tak berwawasan. Ia cuma memperkotak-katikkan perasaan orang yang menengok dengan memainkan lagu-lagu dan sound effect terkejut waktu babak ngeri. Apa ni? Apa agenda yang nak dicapai?pengarah filem nak kasi orang mati sakit jantung sehari seorang ke?

by the way, hantu dalam filem takde yang gemuk. Setakat yang aku tengok lah.

Pada pendapat aku, penampilan mutu dan kualiti hantu sebagai makhluk yang buruk dan busuk amatlah bersesuaian. Hantu pun memang asalnya manusia yang jahat jadi bila mereka mati, kejahatan itu dizahirkan  dalam bentuk fizikal mereka.

Yang aku nak marah tu kenapa tak jadikan hantu ni sebagai sesuatu yang gemuk? 150kg mungkin. Ini tidak. Semuanya kurus, slim, berat badan 40kg, jumlah luas permukaan per isipadu yang solid dan tinggi per kilogram yang perfect (kecuali hantu galah).

Apa ni? Tolong lah kasi diorang gemuk.

ke mungkin sebab hantu kurus senang nak terbang? hmmm

back to real world

assalam...

well, i'm home. since yesterday punye yesterday punye yesterday. kira dah tiga hari kat rumah. eh yeke?

rindu nak tulis blog. tapi otak seakan akan beku nak mengeluarkan idea. yelah, selalu sibuk tulis essay, mechanism muscular contraction, HIV, transmission of impulse yang berjela-jela. last last tak masuk exam pon. grr. bercakap pasal exam, aku serahkan semuanya kepada Allah. Sesungguhnya dia yang maha menentukan :')

alhamdulillah.

aku kini dah habis program matrikulasi. macam macam aku belajar kat sana selama 2 tahun. 2 years isn't enough for me. aku start cintakan sains since matrikulasi laa. time sekolah dulu tak payah cakap bebal dan jahilnye ilmu sains aku. asal masuk lab je tidur, tu tak masuk lagi aku join boys ponteng kelas sampai kantoi kena masuk bilik disiplin. the one and only girl. tapi sekarang dah cuci tangan. alhamdulillah

aku memang sedih sangat nak tinggalkan kolej matrikulasi johor tu. tapi tears gland tetap tak nak stimulate. perasaan tu berkecamuk memang susah nak describe. its all about happy for finishing but at the same time, its sad to leaving. so many stupid jokes, silly fights with ze awesome friends. macintoshes, roomates, classmates, arasmates, lecturemates...


rasa macam tak nak  back to the real world. tak nak back to reality. real world yang kita tak tahu dunia sebenarnya macam mana. kes orang makan orang.. kes kawan tikam belakang kawan.. kes menipu orang untuk hidup.. kes orang tolong orang tipu.. kes itu kes ini. belum masuk kes jenayah lagi. mana ada sekolah ajar Survival Skills in The Big Bad World kan? mana pernah masuk syllabus kurikulum kan..

sekarang kita mungkin terpisah. bertebaran di muka bumi merentas samudera meneruskan perjalanan dalam mencapai cita-cita. by chance we'll meet one day. 4 tahun dari sekarang mungkin. dengan pelbagai jenis kerjaya. i can feel it. hope Him ease everything =)

ok dah masuk zon sebak !

lets chillex with kit kat.

 wassalam =)