posted of watching someone if you do not know her temperament. do not judge a person as you evaluate a tree that they could produce a leaves or not. Allah is Just, He is more aware of everything..

Saturday, 23 June 2012

uda dan dara

assalamualaikum w.b.t

dari zaman batu sehingga ke zaman teknologi ni aku acapkali di berikan soalan cepu Emas yang menyentap sanubari..

'cik, bila kau nak ada boyfriend ni?'

'cik, aku teringin la nak tengok kau bercinta' (apekedehal lah minah-minah ni)

'cik, ke kau suka pada perempuan? ' (astaghfirullah, apalah bebudak ni. well, its embrassing)

'cik, sebenarnya kau nak lelaki macam mana?'

dan blablabla.. bukan setakat member je, adik, kakak, jiran, atuk, nenek, kucing.. apalah , entah buku rumahtangga mana la yang mereka khatam. actually, aku yang choosy sikit hal-hal macam ni. sebab aku nak bercinta sekali then kahwin sekali. bukan bercinta dua tiga empat kali, kahwin sekali. pengalaman? memang tak de, no, nahi hey.. suci tak aku? haha

ciri-ciri uda pilihan dara pingitan. (ewah ewah)

  • beriman
 aku cukup terpegun melihat lelaki yang menjaga waktu solatnya. kalau dia jaga hubungan dengan Allah , Insyaallah hubungan dia dengan manusia Allah akan jaga juga kan? lelaki beriman ni penting pada mana-mana dara supaya dia boleh membimbing kita ke jalan yang benar dan diredhai Allah


  • background family
of kos keturunan yang baik-baik. kalau dapat mak mentua yang sporting ala gila-gila jugak lagi bagus. tapi orang cakap kalau bulu roma panjang, mak mentua sayang. tp bulu roma aku kontot je, besar kemungkinan gaduh dengan mak mentua? ish, minta dijauhkan..

  • pandai memasak
bila aku malas nak masak ke sakit ke boleh la dia pangpungpang kat dapur tu. ataupun aku merajuk ke hape ke, boleh la dia buat kejutan dengan masakan dia. tak kesahlah tengok buku resepi ke ape ke kan..

  • rupa paras
tak kesah lah rupa dia macam mana sekalipun.. iras-iras zayn malik ke aaron aziz pon takpe. rupa tak penting, yang penting rambut terpacak tu mesti ! hehee

  • kewangan
kalau boleh poket berisi lg banyak lagi bagus. cehh, takde lah. as long as dia boleh support makan, pakai serta keperluan dan tidak lupa juga keinginan dah kira bagus. kalau dia kaya sekali pun biarlah atas usaha sendiri bukan kaya dengan duit mak bapak

  • wangi
sentiasa wangi dan tidak merokok. dulu aku tak kisah sangat bab rokok ni tapi bila fikir balik tentang kesihatan, aku rasa better not kot. kang tak masal aku yang kojol dulu

  • ketinggian
make sure lebih tinggi daripada aku. sama tinggi atau lebih rendah, itu tidak mahuu

  • perangai
tak nak yang skema, serius 26 jam. biarlah poyo, brutal, gila-gila dan cool. itu lagi senang. boleh bawa bergurau. dan tidak lupa juga mesti ada sense of humor , boleh berlawak tapi pastikan yang betul-betul lawak. kalau buat lawak , tapi aku tak ketawa tu maknenya lawak kau tak best

  • dan lain-lain =)

haa, kalau tang buat list untuk uda pilihan memang banyak kalau boleh sampai cecah lantai kan? sebelum buat list ni baiklah kita cermin dulu diri kita sendiri. apalah gunanya beli cermin besar-besar macam cermin-cermin kat matrikulasi ni tak tengok diri sendiri..? ni asyik belek kira jerawat depan cermin je ( aku lah itu) ..cermin diri. muhasabah diri kita. cehh, jadi ustazah kejap pulak aku. kalau nak jodoh yang baik, kita mesti perbetulkan diri kita..

'lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan begitulah sebaliknya '


 p/s : bersabarlah. penantian jadi lebih bermakna sekiranya ia berakhir dengan pengakhiran yang indah =)

Tuesday, 19 June 2012

sandal dari tuala wanita

assalamualaikum w.b.t...

pertama nya, maaf dipinta dari hujung kaki sampai ke hujung kepala.. maaf kerana tidak dapat mengupdate blog setiap hari disebabkan kekangan masa yang sangat padat, compact macam bedak compact, padu dan sebagainya.. tak sangka juga ada yg sudi follow blog aku sampai request suruh update.. miauhahaha *gelak kucing gatal*

sem 3 ni memang sibuk sangat la. macam nak tertonggek, tersungkur, tak menang tangan buat kerja tu, buat kerja ini, terkejar sana terkejar sini. cehh, padahal aku yang buat kerja last minute.. dengan proposal itu proposal ini, mind map nye lah, lab report, assignment, quiz, revision, tutoria... ahh sudah cukup cukup sudah, ni dah terlebih kepada sesi rungut-merungut ni.. tak baik tau rungut rungut ni. pesanan ini dibawakan khas untuk diri sendiri dan orang yang berperangai seperti aku ini. pape jela..

back to the title today haa, ni kena buat reka cipta untuk projek chemistry.. and i'm just found something new which make me very very interested baq hang mai. 'sandal dari tuala wanita'..

selamat mencuba =)

p/s : kau tak rasa ni sesuatu yg sweet ke? tapi kau janganlah dok jimat sgt pakai pad terbuang... aku tak sure la berapa hari je riwayat selipar ni kalau aku yang pakai. haha!

Saturday, 16 June 2012

perpisahan



assalamualaikum w.b.t..

kalau takut di lambung ombak, jangan berumah di tepi pantai..
kalau takut dipukul gangster, jangan berumah di tepi rumah gangster..


'kalau takut akan perpisahan, jangan pernah berani mencipta perhubungan'..



no, it is not about my love to opposite gender. lovey-dovey couple and blablaa...
entri kali ini pasal saudara seislamku merangkap member aku, untunglah kau aku buat entri pasal, khas, khususan ila untuk kau tau hari niee. haha

mok cik ni nak pindah la.. aku sedih la. so, aku pon buat lah keputusan nak mencipta sajak atau bait-bait indah sebagai kenang-kenangan. tak  cukup dengan tu, aku buat lagu yang memang untuk kau lah beb. okay, aku tipu je ..




dear atierah,

semoga keputusan yang kau buat tu keputusan yang betul. forget you not, forget we never okay !semoga sukses dalam kehidupan. kahwin nanti jgn lupa jemput ( bab- bab kawen kau tak jemput, tacing 56 minit)
semoga dipermudahkan urusan kat sane nanti.

wish you luck, wish me luck. agagagaga


salam perpisahan,
farahin  & the geng

p/s: pssst, wa lupa la surat kiriman tak rasmi, sign kat belah mana?

Wednesday, 13 June 2012

last wishes

assalamualaikum w.b.t..

today, we did a speaking test in a english class. one of the preparation of MUET. everytime, i hear about muet, i'm start nervous.. i will sit for muet in this october.

we did three topics today. and now i'm seat alone in my room, thinking about the topics given. there is a topic which make me interested. it's the last wish before i die. but now i'm realize that i've many many and many wishes before i die. teeheehee =P

here become  my list. ehhhheeem

LAST WISHES BEFORE I DIE

  1. buy a bungalow for my mum
  2. buy BMW for my abah
  3. grade A for chemistry. always B huh
  4. doing haji and umrah together with my parents
  5. ride a vespa
  6. swim with a cute dolphinsssss
  7. ride in limo
  8. win the chess games when compete with my father
  9. get a sweet love story
  10. get a love like 'shah jehan kepada mumtaznya'
  11. go to disneyland
  12. wake up in vegas
  13. see a effiel tower at midnight
  14. buy something from Tiffany
  15. ask apologize to all people
  16. say love to all people
  17. ride an elephant and camel
  18. give a hug for tiger and lion
  19. use a pink braces
  20. expert in angrybirds games
  21. get a bouquet of flower
  22. have my own minicooper
  23. can sleep in the dark or without 'lampu tidur'
  24. eat any type of vegetables
  25.  fainted | pengsan
  26. run with a high heel
  27. have a cute children
  28. have a great conversation with zayn malik| aaron aziz | badrul bakhtiar | shah rukh khan
  29. go to india
  30. go to brazil with my friends
  31. see the sunrise and sunset in the same day
  32. see Lionel Messi play for johore. ahahhaha
  33. plant a trees and see them grow
  34. attend all my friends wedding (cant wait .. )
  35. ride in lori sampah
  36.  snorkeling
  37. skydiving
  38. get into hot air balloons
  39. write a novel
  40. donate my eyes (ada orang ckp mata aku cntik, haha)
  41. can draw well
and lastly, achieve at least 200 followers on my blog. ahhaaks! sadis betul

kekadang rasa mengarut jugak ek aku ni. anyone want help to fullfill all my wishes?? please, contact me. miahahah

Monday, 11 June 2012

men vs women

assalamualaikum w.b.t and salam satu malaysia..

what i'm trying to do is not to critize the other gender or being a sexist. generally we both need each other, boys need a girls and girls need a boys to live on with their lives. God made us in such way that we have to depend on each other. men usually act by using their brains while women act using their senses and follow their heart. when we combine together we balance each other helping us to do better. we are attracted to each other (no offense to lesbians and gays). just like our race, its just a differences in our culture, tradition and skin colours. deep down inside, we are all the same.

while it is true to say there are similarities between men and women, in fact vice versa, ther are differences between men and women. for example, men are stronger than women. but i did'nt say that women are weak. meeheehee. then the most unique differences between men and women are their interests. men prefer more physically stimulating activities while women prefer more aesthetically pleasing activities. while men generally more interested in cars and sports, women are more interested in shopping , make-up, an material objects like diamond. betul ke ni? hahah

next, there are differences on communication style between men and women. when i was young, i always saw a differences in how to deal with my mother and father. my mother spoke softly and she spoke about her feeling. on the other hand, my father spoke loudly and he spoke about facts. women and men have many differences in their softly, ask question an apologize. men tend to speak loudly and they always direct in everything. women always speaking about emotional topis. for example, my friends always told me about her feeling of something or something that she love or hate, while men speak about sports, car and business. men try to change their topics and try to dominate the conversation. women like more boasting than men. they like to speak about she has or where she travels just to show off over her friends...

lastly, the differences of responsibilities. for example, in malaysia and i'm believe in some other countries, generally women wash the dishes, do a laundry, ironing, tidy and clean the house. however, men work and earn money, repair household goods and take care of cars (if present )

we have same organs , same senses and we even live in the same country. why we should group them up.? fighting over small matters.. for example in facebook or any other media social networking.. we need one another to work together and hence making a great team. as far as we are improving, if we work together with one heart, one goal and one desire, er grow faster. anyhow, this is just my point of view of things and i bet many more think the same as i am..

vice versa, men wash dishes, women works

thanks for reading..

p/s: thanks miss jay coz call me as the first presenter.. i'm never shows my nervousness or vibrations before. but be the first presenter is not easy. i'm vibrate  superb wa cakap sama lu...

Sunday, 10 June 2012

simsimi

assalamualaikum w.b.t

hari tu punye hari tu punye, senang cakap beberapa hari yang lalu atau short-short time ago, eh, jangan ikut pulak ayat ni paste kat karangan sebab aku ni memang perosak bahasa tapi dalam masa yang sama aku juga pencinta bahasa, krekkrek. pening eh? yela, aku proceed cerita..

kakak aku cakap dengan simsimi. simsimi ni macam macam cleverbot jugak la. tapi cleverbot tu macam setan sikit. eh, bukan bukan. macam bapak setan. menyakitkan hati aku je, kalau puji cakap aku hensem macam beyonce tak pe jugak..

nama aku nur farahin kan? correct me if im wrong. cehh, ayat nak kerek jee.

aku baru je nak kembang sekuntum sejambak sebab dia cakap aku cun.. tapi dia cakap aku jual mahal? yela, lepas ni aku buatlah jualan murah, megasale terus. -.-

www.simsimi.com

goodnight

Wednesday, 6 June 2012

ah pa kah?

assalamualaikum w.b.t..

in lab session.. lab science computer lahh

taip laju-laju nak habiskan task yang dia bagi tu. konon nak tunjuk terer la tu. podahh. hekhek. dah siap task, ade la masa lebih-lebih lagi 1 jam ke setengah jam gituu. aku pon memanfaatkan lah masa yang lebih tu dengan jalan-jalan dari blog ke blog. long term, jalan-jalan dari blog ke blog.. short term, blogwalking. ciss, kalau farahin cakap blogwalking dari tadi tak do lah aku nak memerah keringat memikirkan ape benda tah pape yang dia cakap tu. cehh keringat, macamlah engkau bercucuk tanam je gayanye..

proceed to entri kali ni lah terus, nanti makin aku melengah-lengahkan masa makin aku merepek tepek je perkara yang entahpape..

tetiba, membe ajak bergambar. aku ni bab gambar menggambar mane boleh cakap 'jap eh aku busy or tak nak lah, aku seganlah' .. orang tak ajak pon aku boleh sibuk nak interprem, ni dia ajak aku on jelah. bak kata pepatah, ibarat mengantuk, disorongkan bantal dongg. ehh, macam enggak ada kena mengena je buk? ahh pape jela. dah lama tak belajar bahasa melayu, ni alasan semata-mata.

1, 2 , 3 cenyumm

jangan lah kawan aku baca, kang kecik hati pulak dia aku ngomen ngomen tepon dia. hehehe


lepas je tengok gambar nye, aku kena marah...

'cik, kenapa kecik sangat ni? kau saje je kan nak nampakkan aku besar.. taknak bergambar dengan kau lagi..blablablablaaa'

ah pa kah?? aisehman, memang tak sayang isi padu badan sendiri je kan? nasib aku sabar, kalau tak ada jugak aku lunch nasi berlaukkan lemak-lemak mereka ni tadi. mane aku tau, aku rasa aku dah gemuk pon, dalam gambar je kot kurus. hahahaha

p/s: susah betul lah. bila kurus orang jeles bila gemuk sikit pot petpotpet --'

Tuesday, 5 June 2012

body type

assalamualaikum w.b.t..

hari ni nak cakap pasal body type. walaupun ini cerita dah gila babas punye basi, semalam punye cerita aku nak update jugak.  tak kira tak kira! aku memang suka update lembab-lembab ni..ni la terlebih excited nau belajar dinamika dengan cikgu param, nama penuh aku tak ingat la pulak. parameswaran? paramesh? something like that la.. ohh cikgu param yang terlebih karisma, stylo, sasa, kemas blablabla. ni kalau dia baca kompem hidung dia kembang kuncup kembang kuncup. jangan tak kuncup-kuncup sudahla, susah pulak orang lain nak tolong kuncupkan ye dak? pastu kompem kompem A plusplus untuk kemahiran dinamika aku dalam tangan. oh genggamlah tanganku, janjiku padamu harapanku blablablaa..okay okay, dah terlebih merepek aku ni.

berbalik kepada tujuan asal aku menulis blog ni ye.. ok aku teruskan jua menaip walaupun cacing-cacing dalam perut aku sedari tadi dah buat konsert amal. dungdangdungdang perut aku. nampaklah disini betapa dahsyatnye mereka mengamuk *saje nak suruh korang appreciate sikit * hihi.

kita mulakan dengan bentuk tubuh lelak ye anak-anak. sesiapa yang jantina nye confirm lelaki boleh la bukak mata besar-besar dan mula lah tumpukan perhatian. baca dalam hati je tau, jangan baca kuat-kuat, segan aku. teeheeheee farahin segan la pulak wehh ahhaks!

bentuk badan lelaki dan cecirinye :
  • endomorph- bentuk muka bulat, berisi, suka bergaul, bermesra, minat untuk makan dan tidur. 

farahin beberapa tahun kemudian..



  • ectomorph- bertubuh tinggi, kurus, rangka rapuh, kepala besar, tajam akal fikiran, iQ tinggi, mementingkan diri sendiri atau jual ikan atau dalam english call selfish gituhh

macam ini laaa ectomorph .. hensem tak hensem?

bukan senang tau aku nak upload pic kekasih hati. 

  •  mesomorph-banyak masalah di sekolah, tegap, gagah. berani, cergas, berleher besar, aktif, kurang sensitif dengan persekitan. contohnye, cikgu kat sebelah dia pon dia buat dunno jee

sukahati aku je kata aaron aziz bermasalah di sekolah. haha

bentuk badan perempuan

  • epal
  • A/pear
  • pembaris
  • v shape
  • fauxpas

memandangkan tubuh perempuan tu sensitif dan auratnye pon perlu dijaga tak perlulah aku mengulas atau upload ape ape gambar. tapi jangan tanya aku kenapa perempuan diklasifikasikan dengan nama buah -buahan dan pembaris or so wahatever sebab aku pon teramatlah pelik. bayangkan masa dia bagitau aku punye la ternganga sampai tikus mondok boleh masuk. propa sangatlah aku niee

k, mai dah balik. yeayy nak makan.

sekian

Sunday, 3 June 2012

sick

assalamualaikum w.b.t

i'm already in johore matriculation college. being a student for 1 years more. tabahkan hati, chillex with kit kat or cadbury.. ferraro rocher pon boleh. no wonder la pipi kau gemuk, farahin ! by the way, i'm servive the past two days with a very very boring situation, getting bored easily, nothing to do. sometimes i ask myself, why sini takde wayang? karaoke ke? or coolblog and waffle cake? sadis sangat ke aku yang demand?

tempat jauh lagikan dikenang inikan pula tempat bermanja, (eh manja ke? manjakani seri petani adelaa ), tempat bermandi (macam lah kat rumah aku ada sungai, buat-buat rindu kat shower pon boleh le), tempat menguak lentang ( ciss, macam kat matrik aku tidur kat simen je ) and many more..

i miss my :
  • atok, nenek, mom, papa (macam gewwdik melampau),
  •  along (taknak la rindu dia, minah suka cari gaduh je), 
  •  uda, ila, udin, dekja, musyid, 
  • cengkudut. sang kekura yang keras kematun. eh, ada ke kekura lembik mcm jelly?
  • butet si kucing, walaupun aku tak suka kau sebab kau tu binatang berbulu yang boleh mendatangkan alergik kat aku.. aku jugakla yg bagi makan kat kau tau, so, kau mesti kena rindu aku jugak.. baru fair and square gituuhh
  • nani dan nano. ayam-ayam ku. dedua jantan dan tidak boleh melahirkan baby. dan korang sangat degil, tak tahula kalau aku balik nanti kau dah mak aku tanam... pastu tumbuh pokok yang ada buai. boleh la aku lepak petang-petang sambil makan aiskrem. ahh betapa merepeknye aku nie
  • mr kijoe. sorie la beruang sebab aku pisahkan dikau dengan spongebob and chipmunk. sebab kau ada kanser kat punggung. cehh sopan pulak ayat aku. btw, aku harap adik-adik aku take care kat kauu yek

segala benda kat rumah tu kalau boleh aku nak miss miss. aisehman, homesick terlebih pulak aku malam niee

herm, jauh kan kluang dengan muar tu. sobsobsob**



i miss them badly..