posted of watching someone if you do not know her temperament. do not judge a person as you evaluate a tree that they could produce a leaves or not. Allah is Just, He is more aware of everything..

Sunday, 22 January 2012

confession

dear blogger,
confession : i am quite  an impatient person. when i'm angry..astaghfirullahalazim
its very dissapointing. why i can't be patient and control my temper? i know i need to chill, sabar and calm down. tp bila terjadi benda yang sama sekali lagi, the same thing will happen again.

i cried while praying and when i read surah Al-Fatihah my tears falls down


Surah 1 Al-Fatihah ( 7 ayat ) الفاتحة
1 Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
2 Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
3 Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ
4 Yang menguasai di Hari Pembalasan مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
5 Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan. إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
6 Tunjukilah kami jalan yang lurus, اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
7 (yaitu) Jalan orang-orang yang telah Engkau beri ni'mat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat. صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ



Allah maha adil. kita tak diuji dgn ujian yang diberikan seandainya kita tak mampu.


                                                                       i need to be patient

aku nak share ni. sebenarnya aku malu. malu sgt. and i'm sharing this because i know there are some people who share this same problem. we're far from perfect. but it's time to change. kita bukan tahu sama ada kita masih ada besok :)

just wanna to share something that i've learnt last night,


when performing solat, try to slow down and recite surahs properly. makhraj kena betul. kalau salah sebut, or tinggal huruf or salah tajwid, makne nye akan jd lain. maka, tak betul lah surah yang dibaca. sayang kan? solat 5 waktu sehari tapi tak semua solat kita diterima. islam itu mudah. islam itu indah. islam itu syumul.


so, sabar dlm melakukan solat.
niat kena betul. then, duduk antara dua sujuk yang kita selalu baca laju2 tu pon ada makna. 


Makna Bacaan Ketika Duduk di Antara Dua Sujud

Ya Allah, ampunilah daku (rabbighfirlii). Li = bagiku
Rahmatilah daku (warhamnii),
kayakan daku (wajburnii),
angkatlah darjatku (warfa'nii),
rezekikan daku (warzuqni),
berilah aku hidayah (wahdini),
sihatkanlah daku dan (wa'aafinii)
maafkanlah akan daku (wa'fu 'annii).

baca balik rukun solat kalau nak tau lagi apa yang kita perlu lakukan dan apa yang kita perlu tinggal semasa solat. kita manusia. kita byk buat silap. same goes to me. i'm not the perfect one. i'm just want to share. dalam islam, sesama manusia tak perlulah kedekut ilmu :)

kita cuma ingat Allah masa kita susah, sakit. tp bila senang kita jarang mgucapkan syukur kepadaNya. kita juga tak perlu rasa sunyi sbb Allah sentiasa ada dgn kita klu kita dekat dgn Allah. jd, belajarlah bersyukur. jgn cepat merungut, farahin ! i'm try to change. doakan aku supaya kuat iman

note: cerita tasbih putih mmg meruntun jiwa

No comments:

Post a Comment