posted of watching someone if you do not know her temperament. do not judge a person as you evaluate a tree that they could produce a leaves or not. Allah is Just, He is more aware of everything..

Monday, 9 January 2012

girls talk

dear blogger,
jgn jadi macam nora elena-biology lecture


okay. ni lecturer aku yang cakap dan pendapat aku dia tak nak bagi student dia bercinta kot buat masa ni. maklumlah, ramai dah kot budak rosak sebab bercinta. plus, dia juga cakap

'lelaki yang betul nak kat perempuan tu, dia takkan sentuh girl tu'

and I'm totally agree with her. sebelum terima boy tu, make sure lah dulu perasaan korang. yeye je cinta? tah2 minat je kot, tak pon suka, tak pon sayang? ala, takkan lah cinta datang awal sgt, muda2 ni ek?

sebenarnya.. em. sebenarnya kan. i'm not in love. but my friends. hari ni je dah 2 org bgtau kat aku. haha. kadang2 aku rasa komen aku, pendapat aku tahpape je. yela, pernah pulak aku bercinta ni? luar kotak* but, i'm really like to hear that. aku suka gila klu someone cerita kat aku. pasal pape la. financial problem ke, love ke, family ke, social activities or whatever lah. aku kawan tak pernah pilih pon asal aku masuk kepala dia, dia masuk kepala aku. kira sefahaman lah gitu. tak de lah bgitu paranoid sgt. susah nak go on. btw, jgn salah aggap, aku suka dengar je, kalau ikot mmg tak lah. so, kwn aku mmg pelbagai variasi. daripada yang nerd smpailah ke yang hard core.

aku pon tak tau sgt lah kan psl hati dan perasaan ni and i would like to search it for you. haha

CINTA ialah merupakan cetusan perasaan atau emosi kepada sesuatu. Ianya perasaan cinta kita pada seseorang di mana kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, sebolehnya kita nak si dia tahu dan kita sedaya upaya tak nak melukai hati si dia yang tersayang walaupun kadang-kadang tanpa kita sedari kita dah melukai hati dan perasaannya. Kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. Perasaan cinta yang tulus tidak akan mengharapkan apa-apa balasan.

SUKA ialah perasaan sukakan seseorang. Apabila kita bersama dengan dia kita rasa hidup ceria je dengan gelak ketawa. Kita suka sebab sifat atau perangai si dia yang ceria dan happy-go-lucky. Tapi kalau kita tak berjumpa dengan dia dalam satu tempoh yang lama. Kita still rasa cool tanpa perasaan rindu atau gelisah hati.
Bezanya antara suka dan cinta. Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang. Tapi di hadapan orang yang kita suka, hati kita akan gembira. Di hadapan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga. Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja. Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku. Tapi jika kita melihat ke dalam mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum.


SAYANG ialah perasaan sayang di mana kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah suka duka kita. Kebiasaannya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi pendengar setia kepada masalah kita. Yang sentiasa berada disisi kita seperti seorang kawan baik.


MINAT ialah sesuatu  yang ada pada seseorang seperti sifat, peribadi, aura atau lain-lain yang membuatkan kita minat pada dia dan untuk mendekatinya. Contoh macam kita minat artis lelaki seperti Anuar Zain. Maybe kita minat pada rupa paras yang kacak atau suara yang merdu yang menyebabkan kita tertarik untuk mendekatinya. Tapi kita hanya sekadar minat pada rupa dia bukannya jatuh cinta, sayang atau suka.
sayangilah diri korang terlebih dahulu. Ingatlah segala batasan dalam percintaan. Bertindak la seiring dengan akal bukan dengan hati dan perasaan semata-mata

ngehngeh. nak tergelak aku baca. yela, before this pernah pulak aku baca. kesian kat kawan aku, call aku nangis2 (mati2 aku ingat dia nangis sebab rindu gila kat aku) haha

lastly, i'm really feel that i'm already matured by doing this. matured kah aku? yela, try nak serius lah ni. kiri kanan depan belakang semua suruh aku serius. padahal, aku rasa mcm aku serius je. korang punya tanggapan yang tahpape. :p

'love: you can find it when you meet her/him at the first sight or when you start to lose him/her'
renung2 kan dan selamat beramal..

kalau aku, aku fikir mcm ni je:
-kalau ada jodoh tu, ada lah
-sebenarnya, kita muda lagi lah. belum jumpa ramai org lg
-yeye je org tu suka aku? 

tak faham betul aku dgn orng yang terlalu mmbanggakan diri dengan bercerita tentang ex2 dia. ex2 kat sini maksudnya byk sgt bekas2 dia. konon laku sangat lah tu. geli aku. padahal, start jumpa kat tepi jalan je, kedai mane je tah. ala, lelaki ni try2 je test, usha2. aleh2 kau layan. mmg untunglah dia. buat2 lah jual mahal sikit. apedaaaaaa
                                                  qustion mark gedabak2 kat sini


                                      love Allah dulu. nnti Allah love kita, dia mesti bg jodoh baik2
                                                             percayalah..
 


setakat mamat yang serabai mintak serah itu ini lah, reject jela
(kalau aku bukan setakat reject, penampar pon dpt free)

                                               lagi best kalau bercinta ikut cara islam. hehe


semoga kita semua dapat lelaki yang soleh. yang boleh membimbing ke jalan kebaikan.
*sejak bila aku pandai ckp mcm ni? penuh motivated


note: entri kali ni panjang gila kot. luar biasa kau, farahin
sakit mulut la. aku rasa kan time aku gosok gigi tergosok gusi sekali lah. pedih woo kena air. rasa mcm nak tampal plaster je. tp kang susah pulak nak tutup. bye


2 comments:

  1. kak farahin, suruh MISS GIRLFRIEND INCHE
    L_ _ _ _ N baca post kak farahin ni..suruh dia pilih, cinta@ suka @ sayang @ sbgai cikgu bio dia je....hahahah

    ReplyDelete