posted of watching someone if you do not know her temperament. do not judge a person as you evaluate a tree that they could produce a leaves or not. Allah is Just, He is more aware of everything..

Sunday, 29 January 2012

danger


dear blog-readers,
exam! that we call danger. huhuhaha. lemas. rimas. but hopefully, aku boleh buat yg terbaik. haha
. jgn terlalu yakin, jgn nervous, tido awal ye.

sedang berusaha
pembakar semangat
sekian.

Thursday, 26 January 2012

surat cinta untuk bakal suami

dear blog-readers,
terasa geli geleman pulak dgn tajuknye. haha. no, i just want to share 'surat cinta untuk bakal suami' by youtube. tp mmg agak best lah. lelaki idaman semua wanita. yeaah. probably..

enjoy. tp jgn nangis pulak ye kwn2


mmg la aku ketawa tgok bende ni. tp agak tacing dan menyentuh perassaan jugak lah kan. haha
oh ye! memandangkan blog aku ni bising dgn lagu you are my sunshine tuh, open in a new tab lah klu nak tgok ye. smile ~

thank you for watching

Wednesday, 25 January 2012

versus

dear blog-readers,
aku tadi bce sains computer. ade lah less than 10 muka surat dah boring. hey, byk betul lah gangguan2 nak study dlm rumah ni. mmg aku pi library la besok. nak duduk sne berejam2. semangat pekse dah datang. oh yeah. 

tadi aku terjumpa satu blog ni. dan aku berasa tertarik dgn tajuknye yang menarik. in facebook, freehair vs perempuan bertudung. aku bukan nak aim sesiape pon. i just want to share.


sekadar renungan bersama. sharing is caring-renung-renungkan dan selamat beramal 

love,
farahin

Tuesday, 24 January 2012

true story



haha? that's me. and maybe some of you.

love,
farahin

Sunday, 22 January 2012

confession

dear blogger,
confession : i am quite  an impatient person. when i'm angry..astaghfirullahalazim
its very dissapointing. why i can't be patient and control my temper? i know i need to chill, sabar and calm down. tp bila terjadi benda yang sama sekali lagi, the same thing will happen again.

i cried while praying and when i read surah Al-Fatihah my tears falls down


Surah 1 Al-Fatihah ( 7 ayat ) الفاتحة
1 Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
2 Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
3 Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ
4 Yang menguasai di Hari Pembalasan مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
5 Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan. إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
6 Tunjukilah kami jalan yang lurus, اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
7 (yaitu) Jalan orang-orang yang telah Engkau beri ni'mat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat. صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ



Allah maha adil. kita tak diuji dgn ujian yang diberikan seandainya kita tak mampu.


                                                                       i need to be patient

aku nak share ni. sebenarnya aku malu. malu sgt. and i'm sharing this because i know there are some people who share this same problem. we're far from perfect. but it's time to change. kita bukan tahu sama ada kita masih ada besok :)

just wanna to share something that i've learnt last night,


when performing solat, try to slow down and recite surahs properly. makhraj kena betul. kalau salah sebut, or tinggal huruf or salah tajwid, makne nye akan jd lain. maka, tak betul lah surah yang dibaca. sayang kan? solat 5 waktu sehari tapi tak semua solat kita diterima. islam itu mudah. islam itu indah. islam itu syumul.


so, sabar dlm melakukan solat.
niat kena betul. then, duduk antara dua sujuk yang kita selalu baca laju2 tu pon ada makna. 


Makna Bacaan Ketika Duduk di Antara Dua Sujud

Ya Allah, ampunilah daku (rabbighfirlii). Li = bagiku
Rahmatilah daku (warhamnii),
kayakan daku (wajburnii),
angkatlah darjatku (warfa'nii),
rezekikan daku (warzuqni),
berilah aku hidayah (wahdini),
sihatkanlah daku dan (wa'aafinii)
maafkanlah akan daku (wa'fu 'annii).

baca balik rukun solat kalau nak tau lagi apa yang kita perlu lakukan dan apa yang kita perlu tinggal semasa solat. kita manusia. kita byk buat silap. same goes to me. i'm not the perfect one. i'm just want to share. dalam islam, sesama manusia tak perlulah kedekut ilmu :)

kita cuma ingat Allah masa kita susah, sakit. tp bila senang kita jarang mgucapkan syukur kepadaNya. kita juga tak perlu rasa sunyi sbb Allah sentiasa ada dgn kita klu kita dekat dgn Allah. jd, belajarlah bersyukur. jgn cepat merungut, farahin ! i'm try to change. doakan aku supaya kuat iman

note: cerita tasbih putih mmg meruntun jiwa

Saturday, 21 January 2012

5 dont's when you are sleeping

dear blogger,
i got these from internet. i think i should share with you guys because seems like even a small things we do, may cause  harm to our body. so, take a note !

1 - DON'T SLEEP WITH WATCH
 Watches can emit a certain level of radioactivity. Though small, but if you wear your watch to bed for a long time, it might have adverse effects on your health.

2 - DON'T SLEEP WITH BRA

Scientists in America have discovered those that wear bras for more than 12 hours have a higher risk of getting breast cancer. So go to bed without it
.

3 - DON'T SLEEP WITH PHONE

Putting the phone beside your bed or anywhere near you is not encouraged. Though some of us will use phones as alarm clocks, but please put the phone as far as possible. Scientists have proved that electrical items including mobile phone and television sets emit magnetic waves when used. These waves can cause disruptions to our nervous system. Therefore if you need to put your mo! bile phone near you, switch it off first.


4 - DON'T SLEEP WITH MAKE UP

People who sleep with make up might have skin problems in the long run. Sleeping with make up will cause the skin to have difficulty in breathing and problem in perspiring. You will also need a much longer time to go into deep sleep.



lastly..


5 - DON'T SLEEP WITH OTHERS' WIFE / HUSBAND

You may never wake up again. : )
tq for reading. take care :)

Saturday, 14 January 2012

7 jam di pergunungan

dear blogger,
7 jam di pergunungan? waah. gunung mana tu? gunung ledang jela. haha. lawak lah. nak lepas pi gunung tu dah la susah tau? haaa, mmg kini ku rasakan kolej matrikulasi ni seolah2 penjara. erghh..

10.00 am-kenapa mak guard tu garang sgt? haha. kena marah tadi. best gila. tp bukan salah kitorang. salah dia. dia yang dah scan kad, pastu nak ngungkit2 pulak nnti dia kena marah la ape lah. dah tau kena marah buat ape scan. seramm je tgok muka mak cik guard tuh. bengis. nasib tak menitik air mata jernih. haha. aku dah sart baran dan sedih. rasa nak balik bilik je terus time tuh. tak de mood langsung nak keluar. aku ingat membe2 aku pon sama. alih2, aku ditegah balik ke bilik dan keluar. haha. kelakar. masa keluar mmg tak toleh pondok guard lah kan. haha. sebenarnya, pakcik ngan makcik guard tu comel ape. tp klu marah dah tak comel lagi lah. ampun pak ngan mak ! hehe

11.45am-selamat sampai di gunung ledang. alhamdulillah. blablabla, carik tempat. setting jap. siap je. terus berendam. haha. dah macam badak je masing2.. 

1.24pm- naik, makan jap, blabla. pastu turun balik. men renang2. best la. sejuk. pastu lepak2 kat tempat air yg laju tuh. mmg best la. smpai asyik terjatuh dan tergelincir. kaki masing. pehh. cun. penuh lebam. haha tak masuk lagi yg dah nak hampir2 lemas. lemas? yeye je? haha. tak lagi cuma dah dibawak arus dan takley kawal badan la. sbb air kuat sgt. tapi, fatin-kelakar. dia tak dpt kawal badan. dibawa arus kuat kan. pastu tenggelam timbul jap. cm nk lemas. pastu jerit mintak tolong. keadsaan agak tak terkawal lah jugak. nasib baik aku sempat.. sebenarnya, tak sempat. hehe. yg aku sempat tarik hanyalah rambut dia. mmg muka dia dah merah2 kot tahan sakit. tpi tu je yg mampu aku capai. dari dia terus hanyut. rambut pon bolehlah. asal selamat.


hey, namaste



 4.00pm- dah naik. dah siap semua salin2 baju. nak gerak. kol teksi. bye2 gunung. hehe. terkilan tak jumpa puteri. takpe la. kitorang jela jadi puteri. puteri comel *. haha teksi setengah jam. sempat pose maut.

terik2.
bergambar dgn pelapis renang peringkat *tak tau. (kecik2 dah talented. bagus! )
comel :)
5.00pm-tengah kat bandar tangkak. KFC mari. lapar lah. haha. padahal balik tu lalu KMJ dah. saje je. last2 kne pusing balik lah kan.

6.00pm-selamat sampai

8.00pm- mandi. basuh baju. serius best gila kot basuh baju. habis semua aku basuh. cadar, telekung. hehe. best tau main dgn air ni. :P (roomate kata, bukak dobi lah farahin)

9.30-online fb. bergurau senda dgn membe2 kat dlm facebook
         *fatin nak honeymoon kat korea
         *fitri nak honeymoon kat paris
         *farahin nak honeymonn kat disneyland (dorang kata, pelik je, adik aku kata tak romantik). hehe. 
           best ape. nnt nak honeymoon nak bawak satu family, kwn2, sedara mara. lagi ramai lagi best

11.00pm-update blog. oh, nak upload pic mmg slow ler kan. penat menunggu. mata dah kuyu je

11.30pm-tidur. gudnite, geng (with loves)

nota kaki: tak tahu kenapa. tapi penat nye mgalahkan shopping kat melaka. letih. off

Friday, 13 January 2012

is everything gonna be okay?

dear blogger,
hari ni aku tertekan. sangat. entah kenapa badmood sgt tah. kusut. okay, hari ni je dah byk gila sbb yg membawa kepada ketidakseimbangan hormon aku. sgt gagal mengawal emosi dan kadang2 rasa mc aku tak cukup oksigen je. kalau lah korang tau cmane aku menaip entri ni kan. korang dpt tau lah bahang kegeraman aku ni tahap ape. nasib baik tak jem keypad aku ni. erghh

thats the reason why i act like this today:
start from2.30 pm

-tak dapat jawab soklan masa make it right tadi (test math)
okay. tak dapat jawab. blurr. mcm mana nak amek pekse nnti? soalan nye semua mencabar iman. erghh. kenapa belajar makin lama makin susah? keluar plak semua bab trigonometric. suka ke aku bab tu? Astaghfirullah farahin, nak berjaya jangan jadi mc ni lah! down. very__________________

-kena marah dengan membe
ni satu hal. kawan aku punya emosi kenapakah tak stabil. pastu, sbb aku saja bergurau senda macam biasa dia boleh melenting cmtu sekali. aku tak suka org marah aku. sgttttttttttttt benci. takut.

-nangis
sbb emosi kwn aku tu tak stabil, so dia marah aku. pastu, dia rasa sedih dan nangis. aku plak kena penangan kena marah dgn dia. aku pon jd sedih tapi lagi sikit je nk keluar airmata (blom kluar lagi okay)! maluu. org tersangat lah ramai dkt kafe time tu :(

-heart problem
i should'nt explain this. let it be my secret.brrr

-penat nak buat video
nak buat video dgn kawan2 untuk kerja sains com. then, byk kali tak jadi sbb emosi masing2 tak stabil. very badddd....

no caption la 



-nak main basikal tapi ergh
excited gila nak main basikal dengan roomate, penat dari buat video tu tak abes lagi aku sanggup trun. sikit tak mcm excited plak. salin seluar trek, sarung sport shoes. turun bawah je. basikal habis. penat tau!

muka tahan penat


-loker_____bengang
loker aku! asal season sgt. tak taulah. roomate aku kata aku yang ganas. ganas plak aku? tensen betul ler. boleh plak kopak. tanggal terus dia puna tempat lock tu. dah lah, nak buat report kena tunggu hari isnin. oh, sgt tertekan

-tumpah air
ni lagi satu hal. ingat nak minum air horlick. tp kan, aku tak rasa pon air yang aku beli tu air horlick. tau sbb ape? sbb rasa dia. perh. mcm susu tepung adik aku. bluwekkk. tak suka!. pastu boleh plak air tu tumpah kat aku. rasa depress sgt ni!

-sakit perut
moonhead. ntah. maybe sbb ni kot aku jadi cm short sikit kot.

p/s: sape ckp stress is healthy tuh mmg mintak penumbuk la. kenyataannya, aku tak rasa healthy langsung. serabut ada lah. tah2 aku ni kurang hormon oestrogen. tak pon lebih. ahh pape lah. sakit jiwa lah, bye la 

Monday, 9 January 2012

girls talk

dear blogger,
jgn jadi macam nora elena-biology lecture


okay. ni lecturer aku yang cakap dan pendapat aku dia tak nak bagi student dia bercinta kot buat masa ni. maklumlah, ramai dah kot budak rosak sebab bercinta. plus, dia juga cakap

'lelaki yang betul nak kat perempuan tu, dia takkan sentuh girl tu'

and I'm totally agree with her. sebelum terima boy tu, make sure lah dulu perasaan korang. yeye je cinta? tah2 minat je kot, tak pon suka, tak pon sayang? ala, takkan lah cinta datang awal sgt, muda2 ni ek?

sebenarnya.. em. sebenarnya kan. i'm not in love. but my friends. hari ni je dah 2 org bgtau kat aku. haha. kadang2 aku rasa komen aku, pendapat aku tahpape je. yela, pernah pulak aku bercinta ni? luar kotak* but, i'm really like to hear that. aku suka gila klu someone cerita kat aku. pasal pape la. financial problem ke, love ke, family ke, social activities or whatever lah. aku kawan tak pernah pilih pon asal aku masuk kepala dia, dia masuk kepala aku. kira sefahaman lah gitu. tak de lah bgitu paranoid sgt. susah nak go on. btw, jgn salah aggap, aku suka dengar je, kalau ikot mmg tak lah. so, kwn aku mmg pelbagai variasi. daripada yang nerd smpailah ke yang hard core.

aku pon tak tau sgt lah kan psl hati dan perasaan ni and i would like to search it for you. haha

CINTA ialah merupakan cetusan perasaan atau emosi kepada sesuatu. Ianya perasaan cinta kita pada seseorang di mana kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, sebolehnya kita nak si dia tahu dan kita sedaya upaya tak nak melukai hati si dia yang tersayang walaupun kadang-kadang tanpa kita sedari kita dah melukai hati dan perasaannya. Kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. Perasaan cinta yang tulus tidak akan mengharapkan apa-apa balasan.

SUKA ialah perasaan sukakan seseorang. Apabila kita bersama dengan dia kita rasa hidup ceria je dengan gelak ketawa. Kita suka sebab sifat atau perangai si dia yang ceria dan happy-go-lucky. Tapi kalau kita tak berjumpa dengan dia dalam satu tempoh yang lama. Kita still rasa cool tanpa perasaan rindu atau gelisah hati.
Bezanya antara suka dan cinta. Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang. Tapi di hadapan orang yang kita suka, hati kita akan gembira. Di hadapan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga. Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja. Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku. Tapi jika kita melihat ke dalam mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum.


SAYANG ialah perasaan sayang di mana kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah suka duka kita. Kebiasaannya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi pendengar setia kepada masalah kita. Yang sentiasa berada disisi kita seperti seorang kawan baik.


MINAT ialah sesuatu  yang ada pada seseorang seperti sifat, peribadi, aura atau lain-lain yang membuatkan kita minat pada dia dan untuk mendekatinya. Contoh macam kita minat artis lelaki seperti Anuar Zain. Maybe kita minat pada rupa paras yang kacak atau suara yang merdu yang menyebabkan kita tertarik untuk mendekatinya. Tapi kita hanya sekadar minat pada rupa dia bukannya jatuh cinta, sayang atau suka.
sayangilah diri korang terlebih dahulu. Ingatlah segala batasan dalam percintaan. Bertindak la seiring dengan akal bukan dengan hati dan perasaan semata-mata

ngehngeh. nak tergelak aku baca. yela, before this pernah pulak aku baca. kesian kat kawan aku, call aku nangis2 (mati2 aku ingat dia nangis sebab rindu gila kat aku) haha

lastly, i'm really feel that i'm already matured by doing this. matured kah aku? yela, try nak serius lah ni. kiri kanan depan belakang semua suruh aku serius. padahal, aku rasa mcm aku serius je. korang punya tanggapan yang tahpape. :p

'love: you can find it when you meet her/him at the first sight or when you start to lose him/her'
renung2 kan dan selamat beramal..

kalau aku, aku fikir mcm ni je:
-kalau ada jodoh tu, ada lah
-sebenarnya, kita muda lagi lah. belum jumpa ramai org lg
-yeye je org tu suka aku? 

tak faham betul aku dgn orng yang terlalu mmbanggakan diri dengan bercerita tentang ex2 dia. ex2 kat sini maksudnya byk sgt bekas2 dia. konon laku sangat lah tu. geli aku. padahal, start jumpa kat tepi jalan je, kedai mane je tah. ala, lelaki ni try2 je test, usha2. aleh2 kau layan. mmg untunglah dia. buat2 lah jual mahal sikit. apedaaaaaa
                                                  qustion mark gedabak2 kat sini


                                      love Allah dulu. nnti Allah love kita, dia mesti bg jodoh baik2
                                                             percayalah..
 


setakat mamat yang serabai mintak serah itu ini lah, reject jela
(kalau aku bukan setakat reject, penampar pon dpt free)

                                               lagi best kalau bercinta ikut cara islam. hehe


semoga kita semua dapat lelaki yang soleh. yang boleh membimbing ke jalan kebaikan.
*sejak bila aku pandai ckp mcm ni? penuh motivated


note: entri kali ni panjang gila kot. luar biasa kau, farahin
sakit mulut la. aku rasa kan time aku gosok gigi tergosok gusi sekali lah. pedih woo kena air. rasa mcm nak tampal plaster je. tp kang susah pulak nak tutup. bye


Thursday, 5 January 2012

status

dear blogger,
haha. aku saje je. status? kan aku suka like kan. tp aku like dgn ikhlas. aku bace dulu status2 baru like. sebenarnya, terdapat status yang aku very2 like. tp kan mane ada butang very2 like. so, aku copy la. supaya, kalau aku senang hati, susah hati or whatever my mood, aku boleh tengok balik. haha. mari tengok, status siapa yang kena :)
Cinta itu racun jika berlandaskan nafsu ♥~♥
♥~♥ Cinta itu madu jika berlandaskan agama- aisyah aishiteru
"Lelaki diciptakan untuk menjaga kehormatan Perempuan, bukan merosakkannya."-mohd farriez
Apabila seorang lelaki menyukai seorang wanita, hendaklah perasaan itu diterjemahkan melalui usaha untuk bernikah ♥-farah hani
Kalau kita kejar dunia,akhirat akan tertinggal tapi kalau kita kejar akhirat dunia akn kejar kita. ;-)- ahmad lu
Tetapkan niat dihati , study kerana Allah. ♥- mohd asrull
awas langkahmu, sering terpijak orang berjiwa kecil- awal ashaari (artis)
Siapa soleh dapatlah solehah ♥-kok meng
Kalau lelaki suka perempuan , semua orang tahu kecuali perempuan itu .
Kalau perempuan suka lelaki . tak de sape yang tahu kecuali perempuan itu-hafiezul zikry
note: tau ape yang aku tak suka time like? time like2 then terbukak wall org nye. pehh, mmg baran. yela, nak cari balik smpai mane aku like td dah payah. haha

Sunday, 1 January 2012

my new year resolution

dear blogger,
01.01.2012. it is new year gang. :)
everyone has new year resolution. same goes with me. even so, I always make them. that does not mean i will keep them. i make them and wish. here comes a new year. get ready because it is already for you.

i resolve to say 'I love you' to all people that I love. even if I really do not like them. haha. does that sound bad? i don't think so. the people that i love always make me mad. if i tell them that i love them, the mad feeling goes away. at least for a few minutes. that is start. it is hard to hate anyone when you verbally admit that you do love them. just do it quickly and smile. ;)

second, i will go to the library for every wednesday night to study. i've just got 3.5 in last semester and i will make sure that i get 4.oo in this semester. i will increase my attention and learn to focus on my lecture.i will study for fifteen minutes in every night so i can score A in each subject.

next, i will taste any kind of vegetables. actually, i hate vegetables very much. seriously, if i taste them, i will spit it away.anyway, i will eat it. i can starve myself starting this january. i also promise to throw out all my candies because my mother hate it. :(

if i did wrong and realize it, i will ask for apologize. you do the same. let us all resolve to do this ^__^

i also want to improve my english. my english level is still low, but i have confidence to improve it. i want to get band 3 or above for my MUET

here is another my new year resolution:
-saving money for my personal needs
-more exercise (no more, once for a semester)

-listen to the voices in my head, and follow my instinct

may everyone have a very happy new year. happy 2012!