posted of watching someone if you do not know her temperament. do not judge a person as you evaluate a tree that they could produce a leaves or not. Allah is Just, He is more aware of everything..

Monday, 19 December 2011

jgn putus asa, cik M

dear blogger,
what's new? hehe. tiru facebook. ni aku ada something nk share. bukankah sharing is caring? tp niat aku bukan nak aibkan empunya badan, empunya cerita.. tp just nk share, nk bukak mata tentang realiti kehidupan. okay. aku lps dengar cerita ni baru aku sedar. rupanya kat dunia ni kita diuji mmg macam-macam cara. aku igt cerita mcm ni selalu ada kat novel2 je. tak percaya. sumpah tak percaya! yang dah arus globalisasi ni pon ada lagi hal-hal mcm ni.


ehem, aku start la ni. dah tak sabar la tu. em (tarik nafas)... ini kisah cik M. nama sebenar rasanya tak patutlah aku nk mention ye. cik M ni kwn baik membe aku. sgt baik. aku baru jumpa dia hari tu. dgar pasal life dia mmg mencerlung lah mata aku di samping ternganga besar nk mampos smpai tikus mondok pon muat nk masuk,

siapa tak terkejut bila lps SPM, mak dia paksa kahwin. muda lagi tu. baya aku. okay, mmg lah boleh melompat kegimbaraan bila mak bagi greenlight kahwin awal. tp tu klu dapat kahwin dgn org yg kita suka. tp ni tak. kahwin dgn org yg dia tak kenal. sepupu sendiri. bukan tak kenal, katanya takde perasaan. no feeling.kesian kat cik M. rupa-rupanya family dy mmg mengamalkan gaya hidup yang begitu. kakak dan abang dy pon kahwin mak dy yang tentukan. dahlah suami dia umur 28. bayangkan lah umur cik M baru 18. jauh beza. peh. kalau aku dah cabut pi sempadan thailand rasany. cuak tak cuak plak ni nak kahwin ngan org yang tak kenal. ingat ni novel ape?

suami dia dah pon bekerja sbg peguam. majlis kahwin dia mmg superb lah. grand gila buat kat hotel gitu. tp klu dah takde hati langsung, mmg setiap photoshoot dia takley nk senyum dgn ikhlas lah kan. membe aku sendiri yang kena pergi majlis dia, dijemput jadi pengapit plak tu. aku masa dgar ni mmg rasa cerita dia ni hundred percent rekaan lah. cik M ni budak pandai. dia ditawarkan ke matrikulasi, pahang. tp memandangkan mana matrik tak terima org yg dah berumah tangga, cik M pon meneruskan pengajianny di UITM, Shah Alam. amik coarse law. aku kagum dgn cik M. sungguhpon dah kahwin, pointer gempak gila. 3.95. tahniah, cik M!

suami dia bekerja di Sarawak. bayangkan seorang di sarawak manakala seorang lagi di Shah Alam.pernak suatu hari dia rasa loss semangat sgt dgn kehidupan dia. dia yang sedang mengandung ni, berani amik risiko telan 2 papan panadol dgn air coke. semua dah tahu kan kesannye ape. nasib baik roomate dia balik awl. mmg masuk ICU. suami dia yang dr sarawak terus on the day amik flight. peh, mmg suami dy marah gila. maki lagi. kesian plak aku kat cik M. :( alhamdulillah, dia dan anaknya selamat.

suami tak percaya, terus Cik M kena duduk dgn adiknya
kat rumah yang disediakan. bertambah-tambah terkejut aku bila dia ckp yg lately ni rumah dy dimasuki perompak. aku ni smpai dah takde air liur nk ditelan lg. gerun kott. adik dia kena ikat la. duit kena rembat la. ala, korang bayangkan jela yang dekat tv tu.
 alhamdulillah, yang dia baru sahaja melahirkan seorang bayi perempuan dan baru lps pantang. masa aku jumpa tu time dy baru lps pantang la. takut jugak aku kang bentan kang. tak masal. nasib baik okay. skarang dia duduk dgn mak dia la. mak dia mmg control gila. itupon, dia ckp dia nk mintak cerai dgn suami dia. dia kata dia tak bahagia. kadang aku pon pelik sebenarnya, nafkah dapat, anak pon dah. ape yang dia tak bahagia pon aku tak tau. maybe, ada yg dia tak boleh ceritakan kat kitorang kot. aku cuma boleh nasihatkan dia supaya fikir baik2 sebelum buat keputusan lah kan. yela, cerai?? bergegar tiang arasy lah nnti. seram...

p/s: aku doakan yang terbaik buat cik M. semoga beliau mampu teruskan hidup dia dgn bahagianya. teruskan kehidupan, jgn berputus asa, cik M :)

No comments:

Post a Comment