posted of watching someone if you do not know her temperament. do not judge a person as you evaluate a tree that they could produce a leaves or not. Allah is Just, He is more aware of everything..

Saturday, 26 November 2011

ape beza sakit perut dgn senggugut?

dear my cutey blogger,

hari ini tetiba je nk pakai cutey2 sgala bagai. bukan nk mgampu. eh ! mane ade. tak masuk akal langsung. umumnya, ini merupakan post ke-3 bulan november ni. wow! semenjak tiga menjak ni asyik nk bermanje2 dgn blog aje. tahpape je lah aku ni. yela. selalunya tiap bulan 1 je aku update. tp bulan ni mmg kurang kerja lgsung update smpai 3 doh. XD. eh, sebenarnya aku tapis2 jugak tuh ape yg aku nk cerita kat blog ni. yela, mne boleh semua benda nk cerita. pecah lah privasi aku. ape yg boleh aku share, aku share la. dulu, mse Sekolah menengah aku mmg suka tulis karangan. tp skang ni mne ade main karanga2 lg, so dpt blog pon jd. ala, dah nme pon aku bebel, kau listen. dengar aje lah ape aku nk ckp. walau merepek pon mesti kata best. buat2 interested ke. (jge sikit hati aku. hehe) mcm mne berbalik kpd tajuk kita hari ini. (act, ni citer semalam). erm. mcm mne nak start ek?

ape beza sakit perut dgn senggugut ni? -nme je perempuan, tp benda ni pon aku tak tau kan? lantak lah. sekeras2 mne pon aku, rock2 kapak mne pon aku, seslumber-slumber mne pon aku, tetap seorang pompuan doh. al-maklumlah selama aku period, tak pernah plak sakit perut. [setakat sakit perut 2-3 saat tuh ade la]. itulah yg menimbulkan persoalan. sebenarnya, lebih kpd kekeliruan. membe2 aku kata tak normal klu takde senggugut. tp yek yek o aje lah diorang tu. tah betul tah tak aje. kau tgok, aku sggup buat reseach kat google tau beza senggugut an sakit perut.

Apa itu senggugut?
Senggugut atau istilah perubatannya ialah dismenorea. Ia merujuk kepada kesakitan yang kamu alami semasa permulaan period. Ia mungkin lebih teruk semasa 2 hari pertama dan tidak semestinya akan dialami setiap kali kamu period. Untuk sesetengah gadis, mereka mengalami senggugut yang teruk manakala yang lainnya, cuma kesakitan yang agak sederhana atau sedikit.
Apa yang menyebabkan dismenorea?
Kamu mungkin mula mengalami senggugut sekitar 6 hingga 12 bulan selepas bermulanya period kamu yang pertama. Untuk sesetengah gadis lain, mereka mungkin mula mengalaminya apabila mereka berumur 20 atau 30. Kesakitan dismenorea ini adalah disebabkan pengecutan atau pergerakan kuat otot-otot uterus. Dismenorea mungkin menjadi disemenorea primer atau sekunder bergantung kepada penyebabnya:

ni jelah yg aku boleh post. yela, crik kat google mcm2 kluar. menyeramkan. aku biaselah nk amik yg simple je, mudah difahami. almaklumlah-aku ni kategori perempuan yg perlu difahamkan dgn sebaris ayat bukan tingkah laku. (cm takde kne mgena aje)

note: perkara sebenar, sbenarnya aku geram betul dgn along. sepatutnye, dy jge mak. ni tak mak yg kne jge dy sbb demam. geramnye!!  td bce doa tahun bru sme2. mk doa kita org aminkan (cm sayu aje) abh plak ke masjid

No comments:

Post a Comment