posted of watching someone if you do not know her temperament. do not judge a person as you evaluate a tree that they could produce a leaves or not. Allah is Just, He is more aware of everything..

Saturday, 26 November 2011

ape beza sakit perut dgn senggugut?

dear my cutey blogger,

hari ini tetiba je nk pakai cutey2 sgala bagai. bukan nk mgampu. eh ! mane ade. tak masuk akal langsung. umumnya, ini merupakan post ke-3 bulan november ni. wow! semenjak tiga menjak ni asyik nk bermanje2 dgn blog aje. tahpape je lah aku ni. yela. selalunya tiap bulan 1 je aku update. tp bulan ni mmg kurang kerja lgsung update smpai 3 doh. XD. eh, sebenarnya aku tapis2 jugak tuh ape yg aku nk cerita kat blog ni. yela, mne boleh semua benda nk cerita. pecah lah privasi aku. ape yg boleh aku share, aku share la. dulu, mse Sekolah menengah aku mmg suka tulis karangan. tp skang ni mne ade main karanga2 lg, so dpt blog pon jd. ala, dah nme pon aku bebel, kau listen. dengar aje lah ape aku nk ckp. walau merepek pon mesti kata best. buat2 interested ke. (jge sikit hati aku. hehe) mcm mne berbalik kpd tajuk kita hari ini. (act, ni citer semalam). erm. mcm mne nak start ek?

ape beza sakit perut dgn senggugut ni? -nme je perempuan, tp benda ni pon aku tak tau kan? lantak lah. sekeras2 mne pon aku, rock2 kapak mne pon aku, seslumber-slumber mne pon aku, tetap seorang pompuan doh. al-maklumlah selama aku period, tak pernah plak sakit perut. [setakat sakit perut 2-3 saat tuh ade la]. itulah yg menimbulkan persoalan. sebenarnya, lebih kpd kekeliruan. membe2 aku kata tak normal klu takde senggugut. tp yek yek o aje lah diorang tu. tah betul tah tak aje. kau tgok, aku sggup buat reseach kat google tau beza senggugut an sakit perut.

Apa itu senggugut?
Senggugut atau istilah perubatannya ialah dismenorea. Ia merujuk kepada kesakitan yang kamu alami semasa permulaan period. Ia mungkin lebih teruk semasa 2 hari pertama dan tidak semestinya akan dialami setiap kali kamu period. Untuk sesetengah gadis, mereka mengalami senggugut yang teruk manakala yang lainnya, cuma kesakitan yang agak sederhana atau sedikit.
Apa yang menyebabkan dismenorea?
Kamu mungkin mula mengalami senggugut sekitar 6 hingga 12 bulan selepas bermulanya period kamu yang pertama. Untuk sesetengah gadis lain, mereka mungkin mula mengalaminya apabila mereka berumur 20 atau 30. Kesakitan dismenorea ini adalah disebabkan pengecutan atau pergerakan kuat otot-otot uterus. Dismenorea mungkin menjadi disemenorea primer atau sekunder bergantung kepada penyebabnya:

ni jelah yg aku boleh post. yela, crik kat google mcm2 kluar. menyeramkan. aku biaselah nk amik yg simple je, mudah difahami. almaklumlah-aku ni kategori perempuan yg perlu difahamkan dgn sebaris ayat bukan tingkah laku. (cm takde kne mgena aje)

note: perkara sebenar, sbenarnya aku geram betul dgn along. sepatutnye, dy jge mak. ni tak mak yg kne jge dy sbb demam. geramnye!!  td bce doa tahun bru sme2. mk doa kita org aminkan (cm sayu aje) abh plak ke masjid

Thursday, 24 November 2011

bantu aku cri cita2 aku

dear blogger,
sgt penat setelah bershopping brochure di karnival kerjaya tadi. ala, yang JOM MASUK U dulu tu. rasa bahang universiti ni dah terserap masuk terus dalam dada. kelakar bila ingat tadi, ronda2 byk kali semata-mata nk aksesori penaja. HAHA. membe2 aku lah ni. buat malu aje. nk beg itu la, nk beg ini lah. tak dapat pon seboleh-bolehnya nk jugak. bukan nak tanya pasal U ke hape. haprak! (sejak bila tak aku mula sebut perkataan ni -ikut nadia lah ni). semua yang didedahkan pasal bidang sains. tak tahu plak sejak bila tah aku minat sains. tak pernah ade sekelumit perasaan pon nk teruskan sains lps tingkatan 5 , SPM hari tuh. tau2 je dah kat sini (cakap mcm pas bgun tidur je dah dekat matrik) haha. aku tye dorang takde kos lain ke? malu aje kne gelak ngan kwn aku. eeee. tak pelah, abah sebelum ni dah bg aku mandat, suruh buat pilihan sendiri, ape yang aku nak. salah aku lah ni kiranya. takpelah, aku teruskan lah jugak biarpun aliran ni langsung tak sebulu dgn aku. abah dgn mak tu dah bersedia baik dr mental, fizikal, malah kewangan jugak semata-mata nak tengok aku berjaya. em. tak bolehlah aku nk kecewakan. tp, aku smpai skarang tak tau ape yang aku nk jd ni. tolong lah.. semuanye tak kne dgn jiwa. baik doktor, lawyer, ngan yg pape jelah lg. engineer lg haram aku nk minat. entah2 dah ditakdirkan aku ni jd surirumah je kot. ekekekeke. haha. mau kne pancung dgn abah hidup2. abh slalu ckp, 'walau suami kau tak bg kerja, sekurang2nye jdilah suri rumah berdegree'. wau! sentap beb!! impian aku mesti dpt pkai jubah dgn hood (topi empat segi yg kat kepala tu) pastu jln catwalk kat atas pentas tuh nk dpt segulung kertas (ijazah) yg bakal mencerahkan masa depan aku *berangan. haha. tu lah, yg mak bapak aku nk. sebagai anak, aku mesti lah cuba sdaya upaya agar mereka tak kecewa. cewaaaaahhh~ klu tak dpt pon, aku curik baju tuh kat mane2 U. peduli ape aku.







note: jubah tuh free saiz ke? mesti aku nmpak pendek. :'(

Tuesday, 22 November 2011

heart or hurt?

dear blogger,
hurt ar heart? aku pon tak pasti lah aku merepek ape kan. ah lantak lah. nk tulis jugak. sbb hari ini aku sgt gelisah. I 've got problem and it is terrible. it is worst. actually, it is more then worst (ade ke more than worst ek? ) ahh pape la. sebat jelah. aku tak tau lah knapa aku gelisah sgt dan tak boleh nk solve problem tuh dgn gaye professional mcm slalu tu. aku rse down se down2 nye. otak tak boleh nk berfikir dgn baik malah tak dpt nk mencerna setiap kata2 dan bait2 org sekeliling. ini lah masalah aku. haha. asal sedih aje bru nk bukk blog. takde plak aku tulis blog time happy2 ni. aku tak tahulah mood aku ni mmg tertekan sbb problem tuh ke sbb hormon tak stabil. takpun, sbb moonhead? ahahaha. for the first time, i cannot do anything for the whole day. seriously! bace novel pon tak boleh nk habis, sbb tak boleh nk fokus. tidur pon tak boleh sbb mata takley nk tutup. mane taknya, asik kne fikir je. smpai otak pon da rase letih. ini juga kali pertama aku tak tidur siang. herm.  ni pembaikan ke pemburukan? hoho XD . plus, kononny masuk semester 2 ni nk struggle lah. tutor math yg cikgu bg pon tak buat lagi. bukan tak nak buat, masalahnya tak boleh buat. kekangan pertama mestilah sbb masalah tuh. sebenarnya aku bukan lah cmni orgny. kusut, terlalu memikirkan sesuatu masalah. tp masalah ni mmg terlalu besar. sgt besar. kian besar. smpai menganggu pemikiran aku.

p/s: bukan aku tak nak ckp dgn kwn masalah aku. smpai saat ni, belum pernah aku jd seorang perahsia. tp kali ni mmg tak boleh!